16.6.2015

NOKKOSKOKEILU

Ällistyttävä ämmänkieli, vihreä vihulainen, maukas mukkonen, pirteä polttiainen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä syvänvihreä lemmenlääke on tulvillaan ravintoaineita ja vitamiineja, ja kansanperinteen mukaan se auttaa ainakin astmaan, munuaiskiviin ja reumatismiin. Sen nauttiminen vähentää anemiaa, edistää suolentoimintaa ja pintaverenkiertoa, poistaa raskasmetalleja, puhdistaa verta ja laskee verenpainetta. Siitä voi tehdä jopa kangasta - ja minä kun olen aina jyrännyt nämä kirveltävät, väärinymmärretyt kasvit maantasalle!


Sadepäivän ratoksi kävin poimimassa korillisen virtavanvihreitä nokkosenversoja vaikkapa pinaattikeittoon tai pirtelöön lisättäväksi. Leikkelin varsista kaksi läviköllistä puhtaita lehtiä hanskat edelleen kädessäni, ja huuhtelin ne sitten huolellisesti kylmällä vedellä.



Nitriittipitoisuuksia laskeva ryöppääminen ei ilmeisesti ole täysin välttämätöntä mikäli ei poimi kasveja kovin typpipitoiselta kasvualustalta kuten navetan nurkalta tai kompostin kupeesta, mutta keittelin nokkoset varmuuden vuoksi väljässä (hieman suolatussa) vedessä muutaman minuutin ajan.


Huuhtelin kiehautuksesta syvänvihreistyneet lehdet vielä nopeasti kylmällä vedellä, ja saksin ne sitten pieneksi silpuksi pakastimessa säilömistä varten. (
Keitinvesi kannatti kerätä talteen, sillä ravinnerikas vesi tekee kuulemma ihmeitä kasvimaalla ja kauneudenhoidossa!)

Helppoa, HALPAA ja taatusti terveellistä, sillä nokkosessa on runsaasti rautaa, paljon piitä, sekä A-, B-, C-, E-, ja K-vitamiineja. Seuraavaksi kokeilenkin, kuinka nokkosen kuivattaminen sujuu. :)




Ps. Nokkoskeitosta hämmentäessäni viisivuotias kävi innoissaan kurkistamassa "äitipuolen" kattilaan;  
"Mitä sä oikeen teet?" 
"Keitän nokkosia, niin voidaan syödä ne!"
 Lapsen kauhistunut ilme oli kyllä näkemisen arvoinen. :)


1 kommentti:

Jätä risuja, ruusuja, terveisiä, toiveita, linkkivinkkejä -
jokainen kommentti on kullanarvoinen. :)