29.9.2014

SIIVOUSTOHINAT

Siivouspäivä on hyvä pistää samaan kolariin maanantain kanssa, sillä on mukavaa aloittaa viikko puhtaalta pöydältä - kirjaimellisesti. 
Joinakin päivinä olisi mukavaa piiloutua perheen laiskanpulskean kissan kanssa peiton alle muiden hosuessa pölyhuiskujen ja lattiamoppien kanssa, toisaalta jokaviikkoinen puunaus sujuu jo niin rutiinilla ettei se vie enää kuin muutaman tunnin (varsinkin kun on opetellut jättämään raivaussessiot toiseen kertaan, eikä ala lajitella valokuvia, korjata vaatteita, maalata kynnyksiä tai ruuvata naulakoita seinään kesken kaiken jolloin sotku on pahempi kuin aloittaessa....). 
Kun valaisimeen voi piirrellä, on aika pyyhkiä pölyt! ;)
Olen koonnut innostavan siivousarsenaalin ympäristöystävällisestä ja eläinkokeettomasta Maison Belle- sarjasta (löytyy miltei joka marketista). Valikoimaan kuuluu kaikenlaisia kauniisiin pulloihin pakattuja kodin puhdistusaineita esimerkiksi greipin, kurkun tai kevään tuoksuisina.Ekologiset siivoustuotteet eivät usein ole niitä edullisimpia, mutta luontoon ja laatuun panostaminen kannattaa kyllä aivan aina. Sitäpaitsi pesuaineita voi valmistaa muutamassa minuutissa itsekin vaikkapa soodasta ja etikasta, eikä supisuomalainen mäntysuopakaan paljon kukkaroa rasita.
Siivousliinat on helppo kutoa ekologisesta ja luontaisesti antibakteerisesta bambulangasta 

Kevyt imuri nopeuttaa ja helpottaa siivoamista hurjasti. En mielelläni osta mitään uutena, mutta joskus se kannattaa sillä iänikuiset kodinkoneet ovat usein varsinaisia sähkösyöppöjä. Siispä edellisen mentyä korjauskelvottomaksi sijoitimme sutjakkaasti liikkuvaan, pitkäjohtoiseen, tehokkaaseen ja ennenkaikkea kivanväriseen kierrätysmuovista valmistettuun Electrolux ergospace imuriin. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä...

Hyvällä imurilla siivous sujuu kuin tanssi!

Suuressa perheessä kaikki osallistuvat kotitöiden tekemiseen ikätasoisesti. (Paitsi vauva, joka ainoastaan työllistää muita, mutta on silti kaikkien suosikki!) Lapset keräävät tekemistään töistä pisteitä jääkaapin ovessa oleviin taulukoihin ja saavat viikonloppuna 20 senttiä rahaa jokaisesta pisteestä karkkiin tai leluihin käytettäväksi. Parhaimmillaan/pahimmillaan olen joutunut pulittamaan yhdelle lapselle kuusikin euroa kerrallaan! :) (Oman huoneen perusteellinen viikkosiivous on toki itsestäänselvää eikä siitä makseta.)  Olen joskus miettinyt kotityötaulukkoa puolisollekin; siisti koti on paras mahdollinen motivoija minulle, mutta ahkera aviomies ansaitsisi kyllä palkinnon siitä kuinka hienosti osallistuu kaikkeen ansiotöissä käymisen lisäksi, ihan vain siksi kun tietää että se on minulle tärkeää.
Ryijymatto raikastumassa kirpeässä syystuulessa
...Ja sitten koittaa se hetki kun on siivottu sohvankin alta ja lieden takaa, matot on haettu takaisin lattialle, eteinen järjestelty ja saunan lasiovi kiillotettu. Sänkyihin on vaihdettu raikkaat lakanat, peileistä pyyhitty hammastahnaroiskeet, akvaariossa pulputtaa taas kirkas vesi ja gerbiilit tärräävät puhtaiden purujensa kanssa... No, se hetki on kovin ohikiitävä; kohta tiskipöytä ryöppyää taas astioita kun koneessa on puhtaat eikä kukaan enää jaksa tyhjentää sitä, lattialle on liiskaantunut jonkun sukanpohjassa spagettia ("En se ainakaan minä ollu, mä siivosin paikkani!") ja huoleton käsienpesijä onnistuu tekemään valokatkaisimen tienoille likanoroja...  
Mutta ei se mitään, eletystä elämästä jää jälkiä. Eikä ole sellaista epäjärjestystä mikä ei illan tullen katoaisi hämärtyneeseen huoneeseen sytytetyssä kynttilänvalossa, varsinkin kun nauttii lasin valkoviiniä - ja siristää vähän silmiään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä risuja, ruusuja, terveisiä, toiveita, linkkivinkkejä -
jokainen kommentti on kullanarvoinen. :)