14.10.2014

ISOÄIDINNELIÖT

Vauvan saapumista odotellessani tartuin keväällä virkkuukoukkuun ensimmäistä kertaa sitten kouluaikojen, sillä oli keksittävä keino millä malttaisin olla edes hetken paikoillani kasvavan vatsan sitä vaatiessa. Iltojeni iloksi päätin valmistaa virkaten ja neuloen pienet tilkkupeitot jokaiselle sukuuni vuoden mittaan syntyvälle lapselle.


Ihastuin isoäidinneliöihin niin, että päätin tehdä niistä myös värisävyihin sopivan torkkupeiton olohuoneeseen. 
Eettisistä syistä en osta enää villalankaa (jo jemmatut lankakerät käytän kyllä pois), joten tätä projektia varten hankin aivan ihania bambulankoja Novitan valikoimasta mustana, valkoisena ja hopeanharmaana. Bambulanka on suloisen sileää ja sitä on miellyttävää käsitellä, eikä sen tuottamista varten tarvitse kasvattaa kokonaista lammasta (minkä keritseminen on täysin välttämätöntä, mutta liian usein myös väkivaltaista).

Tämän työn kanssa kävi sitten vähän samoin kuin silloin, kun hiiri oli kissalle räätälinä; ei siitä torkkupeittoa tullut - mutta tulisiko keinutuolin päällinen? Ei siitä keinutuolin päällistä tullut - mutta tulisiko vauvansänkyyn päiväpeite? No, se siitä tuli.
Löysin näiden isoäidinneliöiden virkkaamiseen hyvän "kädestäpitäen-ohjeen" youtubesta, ja muokkasin sitä hieman kun en jaksanut millään muistaa montako silmukkaa milloinkin tarvitaan. Kolmea pylväsryhmää ja kahta ketjusilmukkaa vuorottelemalla sai aikaan tosi hyviä neliöitä, "ei sole niin justiin", kokeile vaikka! :)


ISOÄIDINNELIÖN MUKAELMA

ALOITUS : tee 6 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje renkaaksi piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan. 
(klikkaa; perussilmukoiden ohje)

ENSIMMÄINEN KERROS
Tee 3 kjs ( =siitä tulee ensimmäinen pylväs), ja virkkaa sen viereen kaksi pylvästä. Ensimmäinen pylväsryhmä on nyt valmis.
Virkkaa 2 kjs, ja tee toinen kolmen pylvään ryhmä. Virkkaa 2 kjs, ja kolmas kolmen pylvään sarja. Virkkaa taas 2 kjs ja tee sitten neljäs ja viimeinen pylväsryhmä. Virkkaa vielä kaksi ketjusilmukkaa ja sulje kierros ensimmäiseen pylväsryhmään piilosilmukalla. 
Vaihda halutessasi väriä. 
(aloituslanganpätkä kannattaa aina virkata mukaan, niin säästyy päättelemiseltä. Itse hoksasin tämän vasta tehtyäni noin 150 neliötä...)

TOINEN KERROS
Tee 3 kjs (se on kierroksen viimeisen pylväsryhmän kolmas pylväs lopuksi), ja tee kolme pyvästä seuraavaan aukkoon. Tee taas 2 kjs ja virkkaa samaan kulmaan toinenkin kolmen pylvään ryhmä.
Virkkaa  2kjs, ja virkkaa seuraavaankin kulmaan kolme pylvästä,  2kjs ja taas kolme pylvästä. SItten taas 2kjt, 3 pylvästä, 2kjs, 3 pylvästä, 2kjs ja viimeiseen aukkoon 3 pylvästä, 2 kjs ja 2pylvästä (kolmas pylväs on kierroksen ensimmäiset 3kjs.) Yhdistä piilosilmukalla. (kuvassa ylhäällä.)

 

KOLMAS KERROS
Tee 3 kjs (ensimmäinen pylväs), ja virkkaa seuraavaan (eli keskimmäiseen) reikään llisäksi kaksi pylvästä. Tee 2 kjs, ja virkkaa kulmaan taas kolme pylvästä. Tee kaksi kjs, ja tee kulmaan toinenkin pylväsryhmä. Tee kaksi kjs, ja virkkaa keskelle pylväsryhmä. Toista tätä.
Tee lopuksi aloituskulmaan kaksi pylvästä ja yhdistä aloituksen ketjusilmukoihin - siitä muodostuu viimeinen pylväsryhmä ja kierros sulkeutuu.

Tätä pylväsryhmien ja ketjusilmukoiden vuorottelua voi jatkaa niin kauan, että neliö on sopivan kokoinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä risuja, ruusuja, terveisiä, toiveita, linkkivinkkejä -
jokainen kommentti on kullanarvoinen. :)