1.10.2014

LIHATON LOKAKUU

Tänään käynnistyi Docventuresin poikien viime syksynä lanseeraama Lihaton lokakuu. Tällaiset massatempaukset ovat hyviä, sillä yleensä niiden mukana kulkee myös runsaasti informaatiota, vinkkejä  ja tsemppaajia - totutusta on siis hyvinkin helppo poiketa, jos yhtään innostaa. :) 
Meidän perhe ei viime vuonna osallistunut Lihattomaan lokakuuhun, koska minä olin raskaana, perheessä on pieniä lapsia ja palomies-puoliso tarvitsee lihaa, että jaksaisi tehdä raskasta ruumiillista työtään.    
EI VAISKAAN!
Minä olin kyllä raskaana, perheessä on pieniä lapsia ja mieheni tekee ruumiillista työtä, mutta emme voineet osallistua tuohon tempaukseen, sillä olimme jo aikaisemmin siirtyneet vegetaristeista kokonaan vegaaneiksi erään loistavan puheenvuoron innoittamina. (Klikkaa tästä!) 
Eläinperäisten ruoka-aineiden korvaaminen kasvisversiolla on ollut helppoa. Juusto korvataan esim. Cheezlyllä (se on kasvipohjainen juustonkaltainen leikattava/raastettava valmiste), kananmunan voi leivonnassa jättää kokonaan pois tai korvata esimerkiksi banaanilla tai no-egg- jauheella. Lehmänmaidon sijaan voi juomansa valita kasvipohjaisten maitojen joukosta, ruokakermat ja jugurtit ovat helposti korvattavissa vaikkapa kauraversiolla, leivän päälle voi laittaa kasvirasvalevitettä, lihatiskiltä löytyy myös kasvismakkaroita, pakastealtaasta soijanakkeja ja sienipohjaisia quornfileitä, jauheliha vaihtuu kätevästi soijarouheeseen (maustaminen on kaiken a ja o!). 
Tulevissa bloggauksissa käsittelen tätä teemaa enemmänkin. Tässä esimakua...
soijarouhemakaronilaatikko on
lasten kestosuosikki

banaanimaustekakun valmistaa uuniin
kymmenessä minuutissa

kerma-pippuripihvit
maistuvat kaikille

Ymmärrettävästi kaikenlaiset "ääriliikkeet" ja -ismit herättävät närää ympäristössä, toisaalta itsellenikin on ollut vaikeaa olla vetämättä herneitä nenään kaikista niistä kummallisista kysymyksistä ja ajattelemattomista kommenteista, joita vegaaneille usein esitetään.

1. Kai teidän lapset sentään syövät lihaa, sehän on  kuitenkin henkilökohtainen valinta?

- Noinkohan "sekaaniperheessä" kysytään lapsilta haluaisivatko he syödä aina mielummin kasvisruokaa? Useimmissa perheissä lapset syövät sitä, mitä heille milloinkin tarjotaan, näin meilläkin. Mukelot vaikuttavat tykkäävän, ja useimmat heidän lihaisista herkkuruoistaan on korvattavissa kasvisversiolla.
Kolme vanhinta lasta syövät toisten vanhempiensa luona ollessaan sekaruokaa, ja koululainen saa koulussa itse valita vege- ja liharuuan väliltä. Kyläpaikoissakin katsomme hieman läpi sormien lasten osalta, sillä emme halua aiheuttaa isäntäperheille tarpeetonta stressiä vierailuistamme (kuusihenkisessä meluisassa ja eloisassa perheessä on tarpeeksi kestämistä muutenkin!). Yleisesti ottaen linjamme on selkeä; meidän jääkaappiin ei osteta eläinperäisiä tuotteita, koska ei ole pakko. Lapset voivat sitten isoina omaan talouteen muuttaessaan tehdä omat valintansa omien arvojensa mukaisesti.

2. Saakohan vauva tarpeeksi ravintoa kun sä olet kasvissyöjä?

-Vaikuttaisi saavan! :) Vauva syntyi miltei nelikiloisena, ja kerrytti ensimmäisen kuukauden aikana painoa miltei kilon verran lisää - ilman korvikkeita. (Täysimetän muhkeaa ja tyytyväistä vauvaamme edelleen.) Olen kuitenkin varotoimiksi kiinnittänyt aivan erityistä huomiota omaan B12- ja D-vitamiinin saantiin, joten napsin ne purkista. 

3. Mikään ei muutu vaikka yksi ihminen lakkaisikin syömästä lihaa! 

-Oikeustajuni hyvin mustavalkoinen; kun jokin asia on minusta pielessä, en halua olla mukana. Ja koska en hyväksy väkivaltaa, en syö lihaa. 

4. Tuotantoeläinten kasvattainen on epäekologista, mutta onhan soijankin.

-Soijasta tuli epäekologista vasta, kun sitä ryhdyttiin kasvattamaan nopeasti tuotantoeläinten rehuksi; 85% suomeenkin tuotetusta soijasta syötetään tuotantoeläimille.
Soija ei sitäpaitsi ole ainoa proteiininlähde, myös hernerouhe, pavut, linssit, kokojyväviljat, pähkinät ja siemenet ovat täynnä hyviä proteiineja.

5. Kasvisruokaa on vaikeaa tehdä.
-Lähipiirini on saanut tuta, minkälainen turvelo olin keittiössä. No, en ole enää - vegeruuan valmistuksessa on sentään jotain LOGIIKKAA! :) Myös aviomieheni on kunnostautunut ruuanlaitossa, hän jopa leipoo! 

ja sokerina pohjalla; 

6. Lehmät kuolisivat sukupuuttoon, jos niitä ei kasvatettaisi ruuaksi

I rest my case. 

Kannattaa kokeilla, vaikka sen yhden kuukauden ajan, olisiko sinusta kasvissyöjäksi. :)

Klikkaa tästäLIHATON LOKAKUU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä risuja, ruusuja, terveisiä, toiveita, linkkivinkkejä -
jokainen kommentti on kullanarvoinen. :)