2.12.2014

PORKKANANPUPUTUSTA (ja muita ennakkoluuloja)

Olen viimeaikoina huomannut, että vegaaniudesta on vähän vaikeaa puhua; 

Jos ei kerro miksei syö tarjottua kanasalaattia, on nirso. 
Jos kertoo, on paasaaja. 
Jos sanoo että kasvissyönti on helppoa, ei ole ottanut asioista tarpeeksi selvää.
Jos sanoo että on perehtynyt asiaan huolella, kasvissyönnin täytyy olla vaikeaa.
Myös vegaaniuden hyödyistä voi olla vaikeaa kertoa, edes kysyttässä;
Jos kertoo pysyneensä terveenä, se on sattumaa.
(Jos kertoo olleensa sairaana, se johtuu toki huonosta ravinnosta. )

Jos jaksaa hyvin, se johtuu luonteesta. 
(Jos ei jaksa, se johtuu vegaaniuden aiheuttamasta anemiasta.)
Jos paino pysyy kurissa ja iho, hiukset ja kynnet vahvoina ilman dieettejä ja voiteita, se johtuu geeneistä.
(Jos ei pysy, on puutetta vähintäänkin kalsiumista.)

Jos vegeruoka on halpaa, sen täytyy olla heikkolaatuista. 
(Jos se on kallista, niin miksi sitä nyt kukaan ostaisi?)

Eräs ystävämme vertasikin hyvin;
"Terveellisestä ruuasta puhuminen on kuin kysyisi, tunteeko ateisti jo Jeesuksen."

Huoh.


Vaikkei vegaaniseen ruokavalioon siirtyminen ollutkaan mitään rakettitiedettä, en halunnut ottaa (varsinkaan lasteni kustannuksella) minkäänlaisia riskejä. Kyselin, selvittelin, luin ja opiskelin aiheesta; lainasin kirjallisuutta (puolesta ja vastaan), surffailin netissä, liityin facebookin kasvisruokaryhmiin ja haalin kokeilevaan keittiööni uusia ruokareseptejä ja keittokirjoja. Kirjoitin muistiinpanoja mistä mitäkin vitamiineja ja proteiineja saa ja kuinka paljon niitä tarvitaan, mitkä ovat rautapitoisimpia ravintoaineita ja kuinka B12- vitamiinin kannalta olennaisten foolihappojen riittävä määrä turvataan ruokaa kuumennettaessakin.


(Tämä olisi ollut hyödyllistä tietoa sekasyöjäaikoinakin!)

Kuuntelin vastaväitteitä, tutkailin kriittisesti tutkimustuloksia, ja väittelin takaisin törmätäkseni yhä uudelleen täysin perusteettomaan (ja hyvin yleiseen) käsitykseen siitä, että ihminen tarvitsee eläinperäisiä tuotteita voidakseen hyvin.


VIIKONLOPPUKAUPPAREISSUPOTRETTI;
NÄKYISI OLEVAN VÄHÄN ITUJAKIN - MUTTA MISSÄ PORKKANAT? :) 
Keskustelupalstoilla pyöriessäni havaitsin, että vallitsevan mielipiteen mukaan varsinkin terveydellisistä syistä johtuva kasvissyönti on aivan okei, mutta jos jättää maitotuotteet ja linnunmunatkin pois ostoslistalta ja heilauttaa eettisyyskorttia, onkin yhtäkkiä naiivi porkkanaapureva ituhippi ja tekopyhä kettutyttö, jonka pitäisi koettaa elää nelkytluvun talvea maaseudulla ja kasvattaa linssinsä routivassa mullassa. 

Tuskinpa monet lähikaupan kananugeteilla ja suojakaasuun pakatuilla jauhelihakimpaleilla elelevät pötkisivät sen pidemmälle, mutta siitä huolimatta sitä huomaa jatkuvan autiolle saarelle joutumisen uhkan leijailevan jossain nurkan takana;"Mitäs sitten syöt - häh?" ja päätyvänsä syytetyn penkille ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta, koska soijapavut kasvavat niin kaukana ja niitä varten raivataan peltojakin. On ilmeisesti jotenkin ekologisempaa viljellä ne samat pavut ensin karjalle, ja vasta sitten syöttää karja ihmisille. Eikun hei - kasvissyöjät vievätkin karjalta ruuan - itseasiassa metsästäjillä on kamala kiire kulkea suojelemassa luontoa ampumalla hirvenvasoja jotka ovat jääneet orvoiksi, koska vegaanit ovat syöneet hirviäitien jäkälät...


Mistäpä sitä toisaalta kiistelisi, ellei mielipiteistä - joskus tuntuu silti hieman kohtuuttomalta joutua kyseenalaistetuksi ja nimitellyksi ainoastaan siksi, ettei halua kenenkään kipua tuntevan elävän olennon kärsivän tarpeettomasti.Vegaanit, sekaanit, lihaanit ja muutkin elämäntapaintiaanit lienevät yhtämieltä ainakin siitä, että ihminen tarvitsee ravintoaineita. 

Nuo ravintoaineet koostuvat proteiineista, hiilihydraateista, rasvoista, kivennäisaineista ja vitamiineista - ja kaikkia niitä saa kasvikunnan(kin) tuotteista (joskin esim. proteiineja pitää tankata vähän enemmän, sillä ne imeytyvät hieman huonommin ja sen B12-vitamiinin kanssa saa olla tarkkana).


Ei vegaanius tietenkään riskitöntä ole - kuten mikään muukaan tässä elämässä - mutta ei myöskään niin extremeä kuin annetaan ymmärtää. Täytyy kai kaikkien muidenkin suunnitella ruuat etukäteen, tehdä ostoslistaa, käydä kaupassa, maksaa, viedä ostokset kotiin, pilkkoa, siivuttaa, paistaa, pakastaa, säilöä, survoa, lämmittää, tarjoilla ja ottaa valmiista annoksesta kuva instagramiin?


Se sen sijaan on extremeä, että pieniltä possupojilta viilletään kivekset irti (sikatilalliset ovat myöntäneet että useimmiten se tapahtuu ilman kivunlievitystä) ettei sianliha maistuisi "karjulta", tai että kanat kituvat koko lyhyen elämänsä päätyäkseen broiskuksi jonkun karppaajan lautaselle. Tai että vastasyntyneitä vasikoita kuljetetaan tuntikausia teurastamoon että ihminen saisi vetää salitreenin jälkeiset maitorahkansa, tai että toisen vasikan sarvenalut nupoutetaan kivuliaasti polttamalla - "turvallisuussyistä" jotta se voisi kasvaa reippaasti pihviksi... 


Suurin osa ihmisistä on (onneksi!) sitä mieltä, ettei kissoja saa kivittää tai koiria potkia - mutta miten muille eläimille aiheutunut kärsimys oli minulle itsellenikin vuosikausia niin helppo hyväksyä? Ennenpitkää jokainen pienen ikänsä enemmän tai vähemmän kärsinyt "tuotantoeläin" päätyy liukuhihnalta liukuhihnalle, jääkaappeihin, patoihin ja uuneihin ja sieltä (ainakin tähän suomalaiseen tapaan ylensyötynä) sydän- ja verisuonitautien tilastoihin, ylipainoon ja tulehduskierteisiin, joiden yhteyttä liialliseen lihansyöntiin ei useinkaan haluta nähdä ennenkuin perintötekijät ja kaikki muu mahdollinen on poissuljettu. (tämä kovasti kärjistettynä. :) )


JAUHELIHATON PASTAKASTIKE

Kaikista ei ole kasvissyöjäksi, mutta lihankuluttamista on helppo vähentää;  suomalaiset syövät nimittäin viikossa noin 1,5kiloa lihaa, kun suositus on 300g! Kasviksia sen sijaan syödään aika paljon vähemmän kuin sen puoli kiloa päivässä.


RUUSUKAALTA JA PINJANSIEMENIÄ <3
Vaikka lihattomatlokakuut, kinkuttomatjoulut, halaavegaania ja kuuskourallistakasviksiapäivässä - tempaukset eivät muuttaisikaan koko maailmaa, on jokainen rauhanomainen askel kohti väkivallattomuutta olennaisen tärkeä ottaa. Ei kenenkään tarvitse pyrkiä täydellisyyteen tai totaaliuteen - kunhan asioita ajattelee, ja tekee valintansa tietoisena niiden vaikutuksesta ympäröivään maailmaan. 

Tarkoituksenani ei siis ole tällä tekstillä nakella kiviä muiden ikkunoihin, sillä tiedän omankin kotini ikkunoiden olevan monessa asiassa lasia. Joku viisas joskus sanoikin, että muutokset alkavat aina ensin omasta peilikuvasta, ja sitä pyrinkin parhaani mukaan parantamaan.KASVISSOSEKEITON VÄRILOISTOA

Papujen, siemenien, pähkinöiden, viljatuotteiden, sienien, hedelmien, linssien, vihannesten, marjojen, palkokasvien ja juuresten yltäkylläisessä maailmassa on kuitenkin helppoa nauttia hyvästä olosta ja ennenkaikkea hyvästä mielestä. Eletään ja annetaan toistenkin elää - kirjaimellisesti. :)


"The greatness of a nation
can be judged by the way
its animals are treated."
-Mahatma Gandhi


9 kommenttia:

 1. Amen! Eipä tähän muuta lisättävää :)

  VastaaPoista
 2. Jes!
  Alkaisin mielelläni lukijaksi blogiin,mutta täällä ei taida olla siihen mahdollisuutta. Olisitko halukas sen lisäämään?

  VastaaPoista
 3. Kiitos, kiva kuulla! Olen melko uusi tässä bloggaamisessa - mitenköhän se tapahtuu? :)

  VastaaPoista
 4. no tuota noin, mitenkähän se nyt menikään. siitä on itselläni jo kauan..
  Jos kurkkaat tuohon minun blogiin niin siellä oikeassa reunassa näkyy ne lukijat semmoisina pikku kuvakkeina. Blogiini löytyy reitti, kun näppäiset tuosta nimeäni.

  Mene ekaksi blogisi siihen ikkunaan, jossa näkyy tilastot ym.
  Valitse vasemmalta 'Ulkoasu'
  Näppää semmoista laatikkoa sieltä, missä lukee 'Lisää gadget'
  Aukeaa valikko, josta voi valita sen lukija-jutun. Onko se sitten Lukijat-nimella vai jollakin muulla, en nyt ole oikein varma. Toivottavasti löydät.

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Kokeilin klikkailla sieltä täältä, ja sain jonkinlaisen laatikon oikeaan yläkulmaan - en tosin tiedä ajaako se asiansa. :)

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa!
  Ja jos sopii, linkittäisin vielä blogisi oman blogini lukulistalle?

  VastaaPoista
 7. Maija Super16.3.15

  Hahaa! Mainio teksti. Mulle tuli mieleen tää kuva:

  http://memegenerator.net/instance/35299377

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Joo, vegansidekickin kuvatukset ovat kanssa loistavia. :) Pätevät (teko)syyt alkavat loppua kyllä kesken, ehkä maailma vielä muuttuu? <3

   Poista

Jätä risuja, ruusuja, terveisiä, toiveita, linkkivinkkejä -
jokainen kommentti on kullanarvoinen. :)